- Varför odlas det bananer i Costa Rica?
Costa Rica och andra länder med varmt klimat har bättre tillgång till att odla frukter som bananer. Det klimat som behövs för att framställa bananer är inte densamma i Sverige som i länder med tropiska länder som Costa Rica. Frukter av alla slag är den störa varan som Costa Rica exportera så det måste finns bra andledningar till att dem odlas i just Costa Rica.
- Varför odlas det inte bananer i Sverige?
Sverige har inte det klimat som krävs för att kunna odla bananer. Det måste vara varmare i luften i en längre period för att bananer ska kunna växa till sig ordentligt. Bananer odlas inte i Sverige på grund av att klimatet här är som det är och där av ser vi inte bananer odlas i varje "Svenssons" trädgård.
- Hur transporteras bananer till Sverige?
Bananernas långa väg till Sverige brukar ske på flera möjliga sätt. Dem transporteras via båt, lastbils och kanske även via tåg. I det här fallet kommer bananerna från Costa Rica och transporteras till Amsterdam i Nederländerna via båt innan dem med lastbil blir transporterade till våra mataffärer i Södertälje. Innan bananerna kommer till båten som ligger i Costa Ricas hamn måste dem på något sätt komma dit också. Det är många människor, mycket tid och utsläpp som blir inblandade i dem här bananernas resa till mataffären. Det är nog ingenting vi tänker på när vi köper våra bananer i mataffären.
- Hur påverkar transporten miljön?
Rutten som bananerna har innan dem anländer i Sverige påverkar miljön något enormt. Lastbilschauffören Leffe gör den här turen från Amsterdams hamn 5 gånger i veckan, och dem bananerna går endast till matbutiker i Södertälje-trakten. Tänk då hur många andra städer och affärer som också är i behov av bananer som kanske har en ännu längre transportsträcka. Det är nog inte bara vi i Södertälje som behöver fylla på med bananer så ofta som 5 gånger i veckan. Då är det bara frukten banan som jag menar, och den frukten är inte den enda som erbjuds i affärerna. Tänk då på alla andra frukter som vi importerar som kräver ett tropiskt klimat för att dem ska kunna odlas och må bra. Jag tror och hoppas på att de som sköter transporteringen också tänker på att man kan passa på att skicka med andra frukter så som annanas eller liknande i samma båtlass. Jag tror nog att det finns folk som har tänkt på det innan eftersom man både sparar tid och pengar på att använda det sättet av transport.
- Hur kan transporten göras billigare?
Det sättet som gör att man kan komma undan lite billigare är att passa på att transportera sina varor tillsammans med någon annans. Då kanske man kan dela på kostnaden av transporteringen av frukten plus att man inte behöver göra turen en gång extra. Det gör även att transporten blir lite mer miljövänlig. Jag tycker att man kan passa på att exportera sina varor tillsammans med någon annan vara för att då sparar man på tid, pengar och utsläpp som förstör miljön. Då kan man kanske inte transportera lika mycket som om man bara fraktar en och samma vara men affärerna kanske inte behöver beställa in en sådan stor summa av bananer.
- Kan transporten göras miljövänligare?
Det som går att göra miljövänligare när det gäller transporten är att försöka få de varor som ska transporteras att "samåka". Alltså att transportera fler varor från samma stället för att vara snällare mot miljön.
2.)
- Är det bättre att varorna är ekologiskt odlade, även om de transporterats från Chile, Spanien eller kanske Kenya?
På ett sätt, ja. Men det behöver inte betyda att det är så jätte mycket mer miljövänligt . Man skonar naturen om man väljer att köpa ekologiska bananer eftersom dem inte har blivit bekämpade med olika medel som förorenar naturen. Utan bekämpningsmedel håller sig inte bananen fräsch lika länge som en som har blivit bekämpad. Då klara bananen kanske inte av den långa vägen till affären lika bra och då måste dem slängas mycket fortare och det är inte så bra det heller. Jag tror inte att plånboken håller med om att ekologiska varor är bättre eftersom priset är mycket mycket högre. Men det sättet är självklart ett alternativ som är bättre för naturen eftersom man inte behöver använda sig av konstiga medel av alla slag. Det borde ske på det naturliga sättet.
- Är det bättre att äta konventionellt (vanligt) producerade frukter och grönsaker från till exempel Sverige eller Danmark?
För miljön, ja. Men det skulle inte alltid vara så roligt för oss som bor i länder med kallare klimat att bara kunna äta närproducerade frukt och grönt så som potatis och äpplen. Det är klart att vi vill variera vår kost och testa nya smaker hela tiden men det kan ske i en rimlig mängd. Man kan tänka sig lite för vilka varor man köper beroende på vilken tid på året det är. På något sätt vill vi inte gå tillbaka flera år i tiden och leva på det som vi själva odlar och inte får ta del av andra kulturers kök och utbyte av varor men för miljön kan man tänka sig lite för ibland, i en rimlig mängd. Det är klart att affärerna vill sälja och tjäna massor av pengar hela tiden så dem tänker inte så mycket på vad, och vart ifrån de varor som de beställer kommer ifrån och hur mycket det sliter på miljön. Men det ansvaret kan också ligga lite hos inköparna på mataffärerna. Dem kanske inte behöver köpa in så stora mängder av bananer som inte är närproducerade, men då kanske dem förlorar kunder om bananerna inte räcker till och det är något som ingen affär vill råka ut för. En annan idé är att sänka priset på de ekologiskt närproducerade varorna så att fler personer köper dem. Jag vet att vi i vår familj och säkert många fler, inte alltid köper ekologiska produkter eftersom priset mellan en konventionellt och en producerad vara skiljer sig ganska mycket från varandra. Sänks priset på de ekologiska varorna, kommer fler att köpa dem eftersom jag vet att folk vill hjälpa till men tvekar på grund av prisskillnaden. Vilket i sin tur hjälper till att förbättra och hindra miljöförstörningen. Svaret på frågan är alltså att det är bättre miljömässigt men det kommer inte göra oss människor gladare om vi endast ska köpa närodlad mat.
3.) Finns det en vara som säljer mycket bra på en marknad går det bra för försäljningen. Det är något som alla företag siktar mot, att tjänsterna eller varorna säljer så att dem drar in massor av pengar. Då får bananerna, i det här tillfället en hög begäran och efterfrågan vilket gör att utbudet av frukten ökar och företaget får in mycket pengar i vinst. Om landets ekonomi inte går så bra vid ett tillfälle så hamnar landet i en låg konjunktur. När det blir låg konjunktur så blir pengens värde mindre och man förlorar pengar. Då blir människorna inte så sugna på att handla eftersom pengarna inte riktigt räcker till och då måste affärerna minska priset och utbudet av sina varor. Det är för att efterfrågan har minskat och då köper folk färre saker, vilket i sin tur gör att affärerna och företagen måste minska priset för att få mer folk att blir intresserade. Om välståndet i ett land är tvärtom och det går det bra och pengarna rullar in som dem ska kallas det för hög konjuktur. Då ändras priserna igen och då höjs dem i stället eftersom folk blir mer shoppingsugna. Då blir plötsligt begäran och efterfrågan hög igen och då höjs priset för att affären eller företaget ska tjäna mer pengar som är målet med hela affärsidéen. Ibland kan det bli så att priser blir jätte höga, och det kallas för inflation. Så för att sammanfatta det hela kort så är det vi köpare som bestämmer priserna genom att handla mycket av en vara, allt handlar om begäran och efterfrågan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar