Amerikanska köket vs. Ryska köket
Jag trodde först när jag valde just det amerikanska köket, att det skulle bli lätt av välja en traditionell maträtt. Jag valde USA för att det är något som intresserar mig och speciellt det amerikanska köket, och Ryssland för att det ligger på andra sidan jordklotet av USA. Men när jag satte mig ner och tänkte efter kom jag på att den frågan blir krånglig att besvara eftersom det helt beror på vart någonstans i USA du befinner dig. Eftersom att landet är så pass stort så varierar det vilka maträtter man oftast äter och det beror också på hur klimatet är i olika delstater. Jag hade svårt att bestämma mig men sedan tänkte jag lite på vad som är vanligast generellt. Vilken rätt man kan få tag på nästa var som helst i Amerika. Jag funderade bland annat på sweetpotato-pie med kalkon, macaroni and cheese, club-sandwich eller hamburgare. Men något som man lätt förknippar med USA måste vara baby back ribs. En stor tallrik med revbenspjäll dränkta i BBQ-sås med krispiga pommesfrites och coleslaw på sidan. Andledningen till att jag valde just de här två länderna var både för att dem är de största länderna i världen så därför borde det finnas mycket fakta att hitta. Men också på grund av att de ligger så fruktansvärt långt bort i från varandra, nästan på andra sidan jordklotet. Jag ville ta reda på om, hur och varför de här två ländernas kulturer skiljer sig från varandra.
Baby back ribs och Brosjtj.
Baby back ribs är en av de mest vanliga rätterna som serveras i Amerika, men den upptäcktes dock i Asien innan den blev så stor som den är i Amerika idag. Rätten består av gris som är ett fläskkött, den serveras med benen men går lätt att bryta av och använda som både snacks eller en hel måltid. Det började med att grisen blev det första djuret som gick att tämja och använda som hushållsdjur. Detta började cirka år 6000 f.k, men 2000 år senare kom en kinesisk kejsare på hur man kunde börja använda tamgrisarna till att gör mat utav dem. Det var då fläsköttet började bli populärt i delar av Asien, kejsaren befallde sitt folk att starta en uppfödning av grisar. En man vid namn Hernando de Soto var den personen som kom med den nya mattrenden till Nord Amerika år 1575. Hernando tog med sig 13 grisar till Florida, och då det började sprida sig till delar Amerika. År 1760 startade president George Washington upp en uppfödning av grisar, och rätten har enda sedan dess varit en stor del av Amerikas matkultur. USA är ett land med bra tillgång till både att odla mark och uppfödning av djur. Det beror till stor det på vart i USA du befinner dig i men de större delarna av landet har bra naturresurser. Grisar är ett av de djuren som finns nästan över hela världen och är ett av de vanligaste köttet som vi människor äter. Förr i tiden var den vanligaste tiden på året då man åt fläskkött under höstsäsongen. Då hade grisen götts och växt till sig under våren och sommaren. Sådant är ingenting som vi använder oss av nu eftersom att allt moderniseras och det kommer nya sätt att förbättra varor. Maträtten kanske inte är den nyttigaste i världshistorien men som de flesta vet så är inte USAs befolkning en av de nyttigaste heller. Rätten går att tillagas på flera olika sätt, t.ex. rökt, grillad, kokt, eller som grytkött. Hur du vill tillaga rätten är helt upp till dina behov utifrån smak eller religion. Det vill säga att den kan gå att lagas "kosher".
Borsjtj är Rysslands nationalrätt. Borsjtj är en slags soppa som till mesta dels består utav huvudingridiensen rödbetor, och kan serveras både som kall och uppvärmd. Vilket är det som ger soppan en sådan mörkröd färg, men innehåller även varor så som lök, korv,vitkål och till och med vodka. Rätten är väldigt vanlig i de flesta östeuropeiska länder och innehållet kan variera lite beroende på vilket europeiskt land som soppan tilllagas i, och vilken säsong på året det är. Man stoppar helt enkelt i de primörer som säsongen har att erbjuda. Soppans huvudingridiens rödbetan är en av de största i rotfrukt familjen, och är mycket vanlig i ett flertal länder i Europa men sägs ha sitt ursprung från grannlandet Ukraina. I Ryssland var det förr i tiden vanligt och viktigt att man åt mycket energirik mat så man klarade av de oerhört kalla vinter månaderna. Soppa över huvudtaget är en typisk förrätt i de central- och östeuropeiska delarna och framför allt i Ryssland. Jag trodde först att de rätterna som är populärast skulle variera ganska kraftigt från varandra eftersom landet är det största i världen. Men det som är "vanlig" mat här är stabbig, engeririk mat så som kött, bröd, potatis, smör och ägg. Allt som gick år för att hålla värmen och klara av den kalla vintern. Rotfrukten spreds sig till Sverige någon gång mellan 1600-1700-talet och började sprida sig till andra länder runt om i norden väldigt kvickt. I Sverige används röbetan numera som tillbehör till svensk husmanskost så som pyttipanna. På grund av att rödbetan klarade sig så bra i kallare klimat, gick det alldeles utmärkt att dessutom odla rotfrukten i de norra delarna av Ryssland och andra delar av Europa. Rödbetan odlas i tvåårs-tid och är främst en rotfrukt som äts på sommaren men går även att äta och odla vid kallare tider eftersom växten klarar sig hyfsat trots det. Den större delen av den ryska befolkningen är rysk-ortodoxa och har varit genom många generationer. Andel troende växer bara mer och mer med tiden. Förr i tiden levde de ortodoxa på sina egna odlingar och det finns fortfarande människor som försöker hålla kvar de gamla sederna i liv. Det var även då viktigt att kunna odla mat själv. Till exempel under den längsta fastan i den rysk-ortodoxa-religionen som håller på i 50 dagar. Fastan börjar 50 dagar innan påsk och det är endast tillåtet att äta vegetabiliska varor som höll dig mätt. Rödbetor och andra rotfrukter var ett exempel på varor som uppfyllde de kraven.
I den tid vi lever i just nu, behöver vi inte tänka oss för lika mycket som människor runt om i världen behövde för ett antal år sedan. Vi importerar och exporterar alla möjliga sorters varor, vilket gör att vi inte behöver fundera så mycket på när vi äter en viss rätt och vad vi äter. Vi behöver inte heller odla vår egen mat eller föda upp våra egna grisar eftersom att det nu finns mataffärer som ligger lite varstans. Traditionella husmanskoster försvinner med tiden och det börjar redan märkasav. Inte ens skolan serverar "vanlig" svensk mat längre, jag säger inte att jag vill att allt ska vara typiskt svenskt men det är inte på många ställen som det fortfarande erbjuds pannkakor och ärtsoppa på torsdagar längre. Allt försvinner med tiden och vår matkultur influeras av andra kulturers, om några år kommer barn tro att svensk mat är pizza eller kebab. Jag märker redan nu att det tillmesta dels att det nästan bara är äldre människor som fortfarande äter potatis och ärtsoppa. Jag tror att det som vi refererar som "vanlig" mat i ett land är det som var vanligt för väldigt många år sedan och inte vad som är så populärt just nu. På den tiden när man var tvungen att tänka sig för innan man odlade sin egen mat. Nu för tiden åker vi minst en gång i veckan till närmaste affär och handlar på oss det som vi är sugna på, och tänker inte alls på vad vi äter vid vilken tidpunkt på året. Vad som gjorde en rätt till en "vanlig" rätt i sitt land beror nästan helt på hur klimatet var. Eftersom det hade en stor del i vad som är möjligt att odla gör det att vanlig råvaror varierade från land till land. De två länderna som jag valde att jämföra är världens största vilket gör att det finns många sorters olika klimat och tidszoner i olika delar av landet. En del delar av landet är mer till för att odla på och en del är gjorda för annat. Jag märkte särskilt av skillnaden när jag sökte information om USA, deras nationalrätter varierar från delstat till delstat vilket gjorde att jag fick lite problem med att välja en rätt av alla möjliga. Jag bestämde mig slutligen för revbensspjäll efter mycket tänkande och funderande på vad som var typiskt amerikansk husmanskost. Jag kunde inte jämföra Rysslands rätter på samma sätt som de amerikanska. Det ryska köket är inte så vanligt i Sverige och i andra länder som det amerikanska är. Jag vet inte om det var brist på information på Internet eller om det är endast är Brosjtj som är vanligt i hela Ryssland. Det var brosjtj och en fåtal andra soppor som jag hittade information om. Det kan ha varit för att så få människor visar intresse för det ryska köket, vilket resulterar i att det inte är många som skriver om det vilket i sin tur resulterar i att jag inte hittar någon information på internet om det ämnet. Jag vet att den amerikanska matkulturen inte bara har spridit sig till svensk mark, utan även till nästan alla andra länder i världen lika så. Det ryska köket är inte stort i något land förutom sina närmsta grannländer och har inte påverkar världens mat på ett lika stort sätt som det amerikanska har.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar